Το σώμα μας παράγει ιδρώτα για να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του όταν αυτή “ανεβαίνει”. Ο ιδρώτας μασχάλης μαζί με του υπόλοιπου σώματος είναι ο θερμορυθμιστικός παράγοντας του οργανισμού.

Ο ιδρώτας στις μασχάλες παράγεται από δύο τύπους ιδρωτοποιών αδένων που βρίσκονται ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του δέρματος. Οι εκκρινείς αδένες παράγουν ένα διαυγές, άοσμο υγρό που βοηθά στην ψύξη του σώματος. Οι αποκρινείς αδένες παράγουν ένα παχύρευστο υγρό που δίνει στον ιδρώτα της μασχάλης τη χαρακτηριστική οσμή του.

Μερικοί άνθρωποι έχουν υπερδραστήριους ιδρωτοποιούς αδένες, που σημαίνει ότι παραμένουν ενεργοί όταν θα πρέπει να βρίσκονται σε κατάσταση ηρεμίας και παράγουν πολύ περισσότερο ιδρώτα από όσο χρειάζεται για να δροσιστεί το σώμα. Οι ιδρωτοποιοί αδένες κάποιων ανθρώπων μπορούν να παράγουν τέσσερις ή πέντε φορές περισσότερο ιδρώτα από το κανονικό.

Η miraDry είναι η μοναδική στον κόσμο μη-επεμβατική θεραπεία, εγκεκριμένη από τον FDA (Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων), που θα σας ελευθερώσει από τα ενοχλητικά προβλήματα του ιδρώτα μασχάλης και κακοσμίας. Με την εξουδετέρωση των ιδρωτοποιών αδένων, αισθάνεστε σίγουροι ότι οι μασχάλες σας θα παραμείνουν στεγνές και χωρίς οσμή σε οποιαδήποτε κατάσταση.

Αν απαντήσετε ΝΑΙ σε οποιαδήποτε από τις ακόλουθες ερωτήσεις, τότε η θεραπεία miraDry είναι η κατάλληλη για εσάς.

 

 • Μήπως ο ιδρώτας στις μασχάλες σάς κάνει να νιώθετε αμήχανα;
 • Μήπως ο ιδρώτας στις μασχάλες περιορίζει τις καθημερινές σας δραστηριότητες;
 • Χρησιμοποιείτε συχνά αντιιδρωτικά προϊόντα;
 • Μήπως ανησυχείτε ότι κάποιος θα δει τα σημάδια του ιδρώτα στα ρούχα σας;
 • Αλλάζετε ρούχα περισσότερο από μία φορά την ημέρα εξαιτίας του ιδρώτα στις μασχάλες σας;
 • Προτιμάτε να φοράτε υφάσματα, χρώματα και στιλ ρούχων που δεν δείχνουν τον ιδρώτα εύκολα;
 • Είστε απογοητευμένοι γιατί ο ιδρώτας συνεχώς καταστρέφει τα ρούχα σας;

Η θεραπεία ολοκληρώνεται σε μία μόνο συνεδρία. Σπάνια, σε περιπτώσεις σοβαρής υπεριδρωσίας χρειάζεται μια δεύτερη επαναληπτική συνεδρία μετά την πάροδο 3 μηνών.

Η θεραπεία miraDry εξασφαλίζει ΜΟΝΙΜΗ απαλλαγή από τον ιδρώτα μασχάλης και την κακοσμία, με αποτελεσματικότητα που ξεπερνάει το 90%!

Η θεραπεία miraDry εφαρμόζεται στην Ελλάδα μόνο στα εξειδικευμένα ιατρεία IQ Skin Clinics και κάτω από την επίβλεψη του εξειδικευμένου δερματολόγου Dr. Τζερμιά Χριστόφορου.

Η miraDry είναι η μοναδική θεραπεία κατά της υπεριδρωσίας και βρωμιδρωσίας, που έχει εξασφαλίσει έγκριση και διαπίστευση από τον FDA για ασφαλή χρήση και αποτελεσματικότητα.

Η θεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί σε όλα τα άτομα άνω των 18 χρονών όπως και σε ανηλίκους με τη συγκατάθεση του κηδεμόνα τους. Ωστόσο, άτομα με σοβαρά ιατρικά προβλήματα μπορεί να θεωρηθούν σαν αντένδειξη στην χρήση της θεραπείας. Η συμπλήρωση ενός αναλυτικού ιατρικού ιστορικού και η συζήτηση με τον δερματολόγο Dr. Τζερμιά θεωρείται απαραίτητη.

Η συσκευή miraDry είναι η μοναδική που υπάρχει για την μόνιμη θεραπεία της μασχαλιαίας υπεριδρωσίας και βρωμιδρωσίας και η οποία προσφέρεται στην Παγκόσμια Ιατρική Κοινότητα.

Η θεραπεία δεν προϋποθέτει κάποια προετοιμασία από τον ασθενή. Γίνεται στο ιατρείο και  αποτελείται από 2 μέρη:

 • Τοπική αναισθησία (διάρκεια 25 λεπτά)
 • Εφαρμογή της θεραπείας miraDry και στις 2 μασχάλες (διάρκεια 40 λεπτά)

Ανάλογα με το πώς είναι μία τυπική σας ημέρα, ο χρόνος αποθεραπείας μπορεί να είναι ελάχιστος έως μηδενικός. Οι περισσότεροι ασθενείς επιστρέφουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες και στην εργασία τους αμέσως. Η άσκηση και η αθλητική δραστηριότητα συνήθως επαναλαμβάνεται μετά από μερικές ημέρες. Ενδέχεται να αντιμετωπίσετε ελαφριά ενόχληση στις μασχάλες για κάποιες ημέρες μετά τη θεραπεία, που υποχωρεί με την εφαρμογή πάγου (παγοκύστες).

Αρχικά γίνεται τοπική αναισθησία στις μασχάλες και στη συνέχεια τοποθετείται η χειροσυσκευή miraDry για να διοχετεύσει την ενέργεια των μικροκυμάτων στους ιδρωτοποιούς αδένες.

Οι περισσότεροι ασθενείς νιώθουν από ελαφριά έως καθόλου ενόχληση. Κάποιοι έχουν αίσθηση ζέστης και πίεσης όταν “ανασηκώνεται” το δέρμα από την επαφή του με την χειροσυσκευή της miraDry. Κατά μέσο όρο, οι ασθενείς βαθμολογούν την αίσθηση δυσφορίας που νιώθουν με 2 σε μία κλίμακα από 1 έως 10 (10 είναι ο υψηλότερος βαθμός δυσφορίας).

Θα σας συστήσουμε να τοποθετήσετε παγοκύστες στις μασχάλες. Θα μπορείτε να επιστρέψετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες ή στην εργασία σας αμέσως μετά τη θεραπεία και συνήθως μπορείτε να ξαναρχίσετε τις αθλητικές σας δραστηριότητες μέσα σε μερικές ημέρες.

Θα παρατηρήσετε μείωση του ιδρώτα αμέσως μετά τη θεραπεία. Οι περισσότεροι ασθενείς αναφέρουν μια θεαματική, μόνιμη μείωση του ιδρώτα μασχάλης και κακοσμίας. Βεβαίως, όπως και με κάθε ιατρική διαδικασία, τα αποτελέσματα ποικίλουν από άτομο σε άτομο.

Μία τοπική ενόχληση ή ένα ελαφρύ οίδημα είναι φυσιολογικό να παρουσιαστούν αλλά εξαφανίζονται μέσα σε λίγες εβδομάδες. Μερικοί ασθενείς νιώθουν μια αλλοιωμένη αίσθηση στο δέρμα στις μασχάλες τους αλλά είναι κάτι προσωρινό, που εξαφανίζεται σταδιακά.

Ναι! Επειδή οι ιδρωτοποιοί αδένες μετά από την θεραπεία δεν αναγεννιούνται ξανά, οι ασθενείς βιώνουν μια θεαματική και μόνιμη μείωση του ιδρώτα και της κακοσμίας στις μασχάλες τους.

Βασικά, όχι. Το σώμα σας περιέχει πάνω από τέσσερα εκατομμύρια ιδρωτοποιούς αδένες και μόνο το 2% από αυτούς βρίσκονται στις μασχάλες σας. Η εξάλειψη αυτού του 2% των ιδρωτοποιών αδένων δεν επηρεάζει την ικανότητα του σώματός σας να δροσιστεί.

Όχι. Όταν οι ιδρωτοποιοί αδένες εξουδετερώνονται στις μασχάλες, σταματά απλά η εφίδρωση σε εκείνη την περιοχή. Γι ‘αυτό μην ανησυχείτε – το σώμα σας δεν θα ενεργοποιήσει αυξημένη εφίδρωση σε άλλες περιοχές για να “αποζημιώσει” την έλλειψη των ιδρωτοποιών αδένων από τις μασχάλες.

Όχι, η miraDry δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να θεραπεύσει την υπεριδρωσία σε άλλες περιοχές του σώματος, όπως τα χέρια, τα πόδια ή το μέτωπο. Χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την μόνιμη απαλλαγή του ιδρώτα και της οσμής στις μασχάλες.

Ναι! Η θεραπεία miraDry έχει πραγματοποιηθεί με επιτυχία σε χιλιάδες ασθενείς σε όλο τον κόσμο και έχει αποδειχτεί ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική. Υπάρχουν πολλές δημοσιευμένες μελέτες, που αποδεικνύουν την εξουδετέρωση των ιδρωτοποιών αδένων στην περιοχή της μασχάλης και τη μόνιμη μείωση του ιδρώτα και της οσμής.

Αν ενοχλείστε από εστίες ιδρώτα στη μασχάλη και λεκέδες στα ρούχα ή αν η χρήση αντιιδρωτικού προϊόντος είναι απαραίτητη στην καθημερινή σας ζωή, τότε είστε ένας καλός υποψήφιος για τη θεραπεία miraDry. Συζητήστε με τον δερματολόγο Dr. Τζερμιά για να δείτε αν η miraDry είναι κατάλληλη για εσάς. Σημειώστε ότι η miraDry ενδείκνυται για τη θεραπεία της μασχαλιαίας υπεριδρωσίας και βρωμιδρωσίας για ενήλικες άνω των 18 ετών αλλά και για ανηλίκους μόνο με την έγκριση του κηδεμόνα τους.

Το miraDry είναι πατέντα των Εργαστηρίων Miramar Labs με έδρα στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

Η ενέργεια μικροκυμάτων είναι η ηλεκτρομαγνητική ενέργεια που βρίσκεται στο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα μεταξύ των υπέρυθρων κυμάτων που εκπέμπουν τα laser και των ραδιοκυμάτων που εκπέμπουν οι συσκευές ραδιοσυχνοτήτων RF.

Είναι ασφαλής όπως ακριβώς είναι τα laser και οι συσκευές ραδιοσυχνοτήτων RF. Το miraDry πληροί όλα τα απαραίτητα διεθνή standards ασφαλείας.

Το miraDry είναι οριστική και μόνιμη λύση για το πρόβλημα της υπεριδρωσίας και βρωμιδρωσίας στις μασχάλες. Αντίθετα, το btx είναι προσωρινή λύση καθώς πρέπει να επαναλαμβάνεται κατά τακτά χρονικά διαστήματα, συνήθως κάθε 4 μήνες. Επιπλέον, επηρεάζει μόνο την εφίδρωση στις μασχάλες και καθόλου την κακοσμία.

Οι  άλλες μέθοδοι, συμπεριλαμβανομένων αντιιδρωτικών και btx, έχουν ως στόχο να απενεργοποιήσουν ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ τους ιδρωτοποιούς αδένες. Αυτό σημαίνει ότι απαιτούν συνεχώς να γίνονται επαναληπτικές θεραπείες, γεγονός που τις καθιστά χρονοβόρες και ιδιαίτερα δαπανηρές. Άλλες μέθοδοι περιλαμβάνουν χειρουργική επέμβαση, που εγκυμονούν τους δικούς τους κινδύνους. Το miraDry είναι η μοναδική θεραπεία στον κόσμο, που παρέχει μόνιμα αποτελέσματα σε μία συνεδρία και χωρίς επέμβαση.

Να φοράτε ένα αμάνικο μπλουζάκι, καλύτερα σε σκούρο χρώμα.

Ναι, θα πρέπει να ξαπλώσετε ανάσκελα τοποθετώντας τα χέρια σας επάνω από το κεφάλι σας. Αν έχετε προβλήματα στην πλάτη ή προβλήματα στον ώμο ή κάποια δυσκολία να κρατήσετε τα χέρια σας επάνω από το κεφάλι σας, είναι σημαντικό να ενημερώσετε τον δερματολόγο πριν από την θεραπεία.

Αν και η διάρκεια της θεραπείας είναι σύντομη – 1 ώρα περίπου – μπορείτε να φορέσετε τα ακουστικά σας και να ακούσετε μουσική!

Η ίδια η θεραπεία συνήθως δεν συνδέεται με καμία ενόχληση ή πόνο, αλλά η τοπική αναισθησία κάνει τη θεραπεία απόλυτα άνετη. Το τσίμπημα που θα νιώσετε είναι το ίδιο όπως όταν κάνετε οδοντιατρική θεραπεία ή τοπική αφαίρεση.

Μπορούν όλοι οι ενήλικες άνω των 18 ετών και οι ανήλικοι με την έγκριση κηδεμόνα. Εξαιρούνται:

 • Όσοι  έχουν βηματοδότη ή άλλο ηλεκτρονικό εμφύτευμα.
 • Οι έγκυες και όσες θηλάζουν.
 • Όσοι λαμβάνουν συμπληρωματικό οξυγόνο.
 • Ασθενείς με σοβαρή καρδιακή ή πνευμονική νόσο.
 • Άτομα που έχουν χειρουργηθεί στις μασχάλες ή έχουν υποβληθεί σε ακτινοθεραπεία στη συγκεκριμένη περιοχή.
 • Όσοι έχουν εμφανίσει στο παρελθόν αλλεργία και παρενέργειες σε τοπική αναισθησία.

Ναι! Το 2015, το miraDry έλαβε έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για την θεραπεία της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας στις μασχάλες και την μόνιμη μείωση των τριχών όλων των αποχρώσεων, ακόμη και των λευκών!

Έτσι το miraDry είναι η μοναδική τεχνολογία που έχει εγκρίνει ο FDA τόσο για την μόνιμη μείωση των τριχών στις μασχάλες, ανεξαρτήτου χρώματος δέρματος και τρίχας, όσο και για την οριστική και μόνιμη απαλλαγή του ιδρώτα και της κακοσμίας.

H αποτρίχωση με LASER γίνεται σε άτομα που έχουν τριχοφυΐα σκούρου χρώματος, καθώς τα LASER χρειάζονται χρωστική ουσία για να στοχεύσουν.

Το miraDry μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις αποχρώσεις της τρίχας, – σκούρας, ξανθιάς, λευκής, γκρίζας – και δεν περιορίζεται ούτε από το χρώμα του δέρματος. Επίσης, δρα σε 1 συνεδρία και όχι σε 5 συνεδρίες, όπως το LASER.

Το κόστος της θεραπείας ποικίλλει ανά περίπτωση ασθενούς ανάλογα με το πρόβλημα υπεριδρωσίας που αντιμετωπίζει και το σχέδιο θεραπείας που θα πρέπει να εφαρμοστεί.

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας ή κλείστε ένα ραντεβού ενημέρωσης χωρίς χρέωση.

Όχι. Οι λεμφαδένες δεν συνδέονται με τους ιδρωτοποιούς αδένες. Οι ιδρωτοποιοί αδένες βρίσκονται γύρω από τους θύλακες των τριχών μέσα στο χόριο, δηλαδή στο κυρίως δέρμα και σε άλλα σημεία στην περιοχή μεταξύ χορίου και υποδόριου λίπους, ενώ οι λεμφαδένες βρίσκονται βαθιά μέσα στο υποδόριο λίπος. Οι λεμφαδένες στην περιοχή της μασχάλης και που  σχετίζονται με τον μαστό βρίσκονται μέσα στο υποδόριο λίπος της μασχάλης (μασχαλιαίοι λεμφαδένες), ενώ οι ιδρωτοποιοί αδένες μέσα στο δέρμα.

Σε καμία περίπτωση δεν συμβαίνει αυτό! Η θεραπεία miraDry στοχεύει επιλεκτικά μόνο τους ιδρωτοποιούς αδένες στις μασχάλες σε συγκεκριμένο βάθος 4-5 mm μέσα στο δέρμα. Δεν φθάνει ούτε στους λεμφαδένες ούτε στις βαθύτερες δομές στην περιοχή των μασχαλών. Η περιορισμένη και απόλυτα στοχευμένη διείσδυση της ενέργειας στο δέρμα είναι ένας σημαντικός λόγος για τον υψηλό βαθμό ασφάλειας της συγκεκριμένης θεραπείας, γεγονός που μπορεί να σας το επιβεβαιώσει και ο εξειδικευμένος δερματολόγος μας.

Όχι. Οι λεμφαδένες είναι μικροσκοπικά όργανα που υπάρχουν στο υποδόριο λίπος σε περιοχές όπως ο λαιμός, ο θώρακας, οι μασχάλες, η κοιλιά και η βουβωνική χώρα. Οι λεμφαδένες βοηθούν το σώμα να απαλλαγεί από βακτήρια, ιούς και άλλες πιθανές απειλές, αλλά δεν απελευθερώνουν βλαβερές ουσίες ή τοξίνες μέσω του ιδρώτα. Οι περισσότερες βλαβερές ουσίες που εισέρχονται στο σώμα αποβάλλονται μέσω του αίματος από τα νεφρά και το ήπαρ.

Συχνά, προκαλείται εφίδρωση στο σώμα λόγω συναισθηματικού στρες και άγχους που εκδηλώνεται κυρίως στις παλάμες, τα πέλματα, το μέτωπο και στις μασχάλες. Η “συναισθηματική” εφίδρωση είναι κρύος ιδρώτας, επειδή προκαλείται πριν από την αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος.

Το πόσο ιδρώτα θα παράγουν οι ιδρωτοποιοί αδένες ελέγχεται από τα κύτταρα του συμπαθητικού νευρικού συστήματος. Τα κύτταρα αυτά βρίσκονται στην περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται υποθάλαμος και αντιλαμβάνονται τη θερμοκρασία στο εσωτερικό του σώματος και στην επιφάνεια του δέρματος. Όταν η θερμοκρασία του σώματος ανεβαίνει, το συμπαθητικό νευρικό σύστημα ενεργοποιείται και τα συμπαθητικά νεύρα προτρέπουν τους ιδρωτοποιούς αδένες να αυξήσουν την παραγωγή του ιδρώτα.