Τα λένε όλα οι αριθμοί

Η miraDry είναι η μοναδική μη-επεμβατική θεραπεία στον κόσμο για την υπεριδρωσία και βρωμιδρωσία στις μασχάλες, που δίνει μόνιμα αποτελέσματα.

Δημοσιευμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η θεραπεία είναι άκρως αποτελεσματική: παρατηρείται μείωση του ιδρώτα πάνω από 80% και βαθμός ικανοποίησης ασθενών πάνω από 90%. Μια πρόσφατη κλινική μελέτη ανέφερε μείωση 82% στον ιδρώτα στους 12 μήνες μετά τη θεραπεία. Στην ίδια μελέτη, η ικανοποίηση των ασθενών ανήλθε στο 94% στους 18 μήνες. Σε πολλές περιπτώσεις, ο βαθμός ικανοποίησης αγγίζει το απόλυτο 100%!

 

Μακροχρόνιες μελέτες δείχνουν ότι η miraDry είναι αποτελεσματική για μόνιμη απαλλαγή από τον ιδρώτα και την κακοσμία στις μασχάλες. (1)

456123

1 Πηγή:Long-term Efficacy and Quality of Life Assessment for Treatment of Axillary Hyperhidrosis with a Microwave Device. MarkLupin, MDetal; DermatolSurg 2014; 40: 805-807.

Οι κλινικές μελέτες

Από επιστημονική και κλινική άποψη, τα αποτελέσματα της miraDry συνήθως μετριούνται με την Κλίμακα Σοβαρότητας Νόσου Υπεριδρωσίας (HDSS), με σταθμική εκτίμηση (βάρος του ιδρώτα) ή με τον Δείκτη Ποιότητας Ζωής του Δέρματος (DLQI).

 1. Κλίμακα Σοβαρότητας Νόσου Υπεριδρωσίας (HDSS) – Αυτή η μέτρηση των αποτελεσμάτων της miraDry έχει αποδείξει με συνέπεια μια πολύ σημαντική μείωση του ιδρώτα. Σε μια πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Practical Dermatology, πάνω από το 90% των ασθενών εμφάνισε μείωση της εφίδρωσης κατεβαίνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο 1-2 της κλίμακας HDSS 12 μήνες μετά τη θεραπεία.
 2. Σταθμική Εκτίμηση – Στην ίδια μελέτη, όπως παραπάνω, οι ερευνητές παρατήρησαν μια μέση μείωση του ιδρώτα κατά 82%, 12 μήνες μετά τη θεραπεία.
 3. Δείκτης Ποιότητας Ζωής του Δέρματος (DLQI) – Με ένα τυποποιημένο ερωτηματολόγιο, που συμπληρώνουν οι ασθενείς, μετριέται η επίδραση των συνθηκών στην ποιότητα ζωής του ατόμου. Η υπερβολική εφίδρωση έχει δείξει ότι επηρεάζει τη ζωή των ασθενών σε επίπεδο παρόμοιο με την ακμή ή την ψωρίαση. Το τεστ των 10 ερωτήσεων διαρκεί περίπου 2 λεπτά και τα αποτελέσματα μετριούνται σε κλίμακα 0-30. Το αποτέλεσμα 5 μονάδων θεωρείται εντυπωσιακό από άποψη ποιότητας ζωής. Πολλαπλές μελέτες για την θεραπεία miraDry έδειξαν αποτέλεσμα 5 σε πάνω από το 80% των ασθενών.

Η κλινική πρακτική

Εκτός από τις τυπικές επιστημονικές και κλινικές μεθόδους μέτρησης των αποτελεσμάτων της miraDry, ο δερματολόγος μπορεί να κάνει μαζί σας κάποιο απλό τεστ: το τεστ αμύλου-ιωδίου, μία αξιολόγηση του μεγέθους της στάμπας τού ιδρώτα στο πουκάμισο ή την μπλούζα σας, ή μία εκτίμηση με βάση την Κλίμακα Παρεμβατικότητας της Νόσου.

 1. Το τεστ αμύλου-ιωδίου – Είναι μια δημοφιλής ποιοτική εξέταση η οποία χρησιμοποιεί το ιώδιο και το άμυλο για να απεικονίσει το βαθμό της εφίδρωσης. Συγκεκριμένα, η μασχάλη σας καθαρίζεται με ιώδιο και στη συνέχεια στεγνώνει και πουδράρεται με άμυλο καλαμποκιού. Όταν ιδρώνετε, το άμυλο παίρνει χρώμα σκούρο μωβ. Όσο περισσότερος ο ιδρώτας σας τόσο πιο σκούρο το μωβ! Το τεστ αμύλου-ιωδίου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στον εντοπισμό υπερδραστήριων ή ανθεκτικών περιοχών στη θεραπεία.pic2

  Τεστ αμύλου-ιωδίου
  ① Πριν από την θεραπεία, με σκούρο χρώμα η περιοχή όπου υπάρχει ιδρώτας
  ② Μετά τη θεραπεία, η θεραπευμένη περιοχή καθαρή από ιδρώτα.

 2. Αξιολόγηση μεγέθους της στάμπας του ιδρώτα – Είναι αυτονόητο ότι όσο μεγαλύτερο είναι το σημάδι του ιδρώτα στα ρούχα, στην περιοχή της μασχάλης, τόσο εντονότερο είναι το πρόβλημα της εφίδρωσης.

 3. Εκτίμηση Κλίμακας Παρεμβατικότητας της Νόσου – Είναι παρόμοια με το DLQI και αποτελεί εναλλακτική λύση για τη μέτρηση του πώς μία κατάσταση επηρεάζει την καθημερινή ζωή του ασθενούς.

 

Οι ασθενείς

Από την πλευρά των ασθενών, η μέτρηση των αποτελεσμάτων της miraDry συνήθως προκύπτει από δύο βασικά κριτήρια: τις μετρήσεις ποιότητας ζωής και την ικανοποίηση των ασθενών μετά τη θεραπεία.

 1. Ποιότητα Ζωής – Είναι η απάντηση στην ερώτηση “Πώς θα εξηγούσατε τα αποτελέσματα της θεραπείας miraDry;” Είχατε τα αποτελέσματα που περιμένατε; Βελτιώθηκε η ζωή σας;
 2. Ικανοποίηση των Ασθενών – Άξιζε τον κόπο; Αυτή η μέθοδος πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα την ερώτηση της Ποιότητας Ζωής και ρωτάει αν τα αποτελέσματα ήταν ανάλογα με την τιμή της θεραπείας. Άξιζε όλη η διαδικασία; Άξιζε ο χρόνος αποθεραπείας; Δεδομένου ότι τα αποτελέσματα της miraDry έχουν ένα πολύ ανεκτό προφίλ παρενεργειών, έχουν ελάχιστο ή καθόλου χρόνο αποθεραπείας και η θεραπεία θεωρείται προσιτή, δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι πάνω από το 90% των ασθενών είπαν ότι “Άξιζε τον κόπο.”