Βρωμιδρωσία- Τι είναι

Τι είναι η βρωμιδρωσία;

Η βρωμιδρωσία, γνωστή και ως οσμιδρωσία ή οσμή του σώματος, είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο στα άτομα της μετεφηβικής ηλικίας. Σε σπάνιες περιπτώσεις, η βρωμιδρωσία μπορεί να γίνει παθολογική αν δεν είναι ιδιαίτερα αντιμετωπίσιμη ή εάν επηρεάζει σημαντικά τις ζωές των ατόμων που πάσχουν από αυτή. Η οσμή του σώματος και στην προκειμένη η οσμή μασχαλών, είναι μια χρόνια κατάσταση στην οποία η υπερβολική οσμή, συνήθως δυσάρεστη, προέρχεται από το δέρμα. Η βρωμιδρωσία καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τις εκκρίσεις των αποκρινών ιδρωτοποιών αδένων και μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής ενός ατόμου.

Παθοφυσιολογία

Τύποι ιδρωτοποιών αδένων και οι λειτουργίες τους

Στο ανθρώπινο σώμα, υπάρχουν δύο τύποι ιδρωτοποιών αδένων: οι αποκρινείς και οι εκκρινείς.

Οι εκκρινείς αδένες διανέμονται σε όλη την επιφάνεια του δέρματος και η λειτουργία τους είναι να ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του σώματος μέσω της παραγωγής ιδρώτα.

Οι αποκρινείς αδένες εντοπίζονται σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος, όπως είναι οι μασχάλες, η βουβωνική χώρα, η περιοχή των μαστών, τα βλέφαρα και ο εξωτερικός ακουστικός πόρος. Οι αποκρινείς αδένες δεν συμμετέχουν στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, αλλά είναι υπεύθυνοι για τις χαρακτηριστικές φερομονικές οσμές του.

Ο αποκρινής ιδρώτας είναι άοσμος μέχρι να αλληλεπιδράσει με τα βακτήρια του δέρματος. Μόλις τα βακτήρια δράσουν στις λιπαρές εκκρίσεις, παράγουν αμμωνία και λιπαρά οξέα. Αυτοί οι παράγοντες προκαλούν τη δυσάρεστη οσμή στην βρωμιδρωσία.

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με βρωμιδρωσία έχουν περισσότερους και μεγαλύτερους αποκρινείς αδένες.

Αποκρινής βρωμιδρωσία

Η αποκρινής βρωμιδρωσία είναι η πιο διαδεδομένη μορφή βρωμιδρωσίας και θα πρέπει να διαφοροποιείται από την λιγότερο συνηθισμένη εκκρινή βρωμιδρωσία. Διάφοροι παράγοντες συμβάλλουν στην παθογένεια της αποκρινούς βρωμιδρωσίας. Η βακτηριακή αποσύνθεση του εκκρίματος των αποκρινών αδένων παράγει αμμωνία και λιπαρά οξέα με χαρακτηριστική έντονη δυσοσμία.

Η μασχαλιαία βακτηριακή χλωρίδα έχει αποδειχθεί ότι παράγει την χαρακτηριστική οσμή μασχαλών καθώς μετατρέπει τις άοσμες πρόδρομες ουσίες του ιδρώτα σε δύσοσμα πτητικά οξέα, τα οποία είναι η βάση της χαρακτηριστικής οσμής του σώματος κάθε ατόμου.

Εκκρινής βρωμιδρωσία

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι εκκρίσεις των εκκρινών ιδρωτοποιών αδένων, οι οποίες είναι συνήθως άοσμες, δημιουργούν μία έντονη οσμή και προκαλούν την εκκρινή βρωμιδρωσία. Όταν ο εκκρινής ιδρώτας μαλακώνει την κερατίνη, η βακτηριακή αποδόμηση αυτής δίνει μια αποκρουστική μυρωδιά. Η κατανάλωση ορισμένων τροφίμων, όπως το σκόρδο, το κρεμμύδι, το κάρυ, το αλκοόλ, η χορήγηση ορισμένων φαρμάκων (π.χ. πενικιλλίνη, βρώμιο) και οι τοξίνες μπορούν επίσης να προκαλέσουν εκκρινή βρωμιδρωσία. Τέλος, η εκκρινής βρωμιδρωσία μπορεί να προκληθεί από μεταβολικά ή ενδογενή αίτια.

Ο ρόλος της υπερβολικής έκκρισης ιδρώτα από τους εκκρινείς αδένες (υπεριδρωσία) στην παθογένεια της βρωμιδρωσίας είναι ασαφής. Η υπεριδρωσία μπορεί να προάγει τη διάδοση του αποκρινούς ιδρώτα και να συμβάλει περαιτέρω στην βρωμιδρωσία δημιουργώντας ένα υγρό περιβάλλον, ώριμο για βακτηριακή υπερανάπτυξη. Αντίθετα, η εκκρινής υπεριδρωσία μπορεί να προκαλέσει μείωση της οσμής επειδή ο εκκρινής ιδρώτας «ξεπλένει» τον δύσοσμο αποκρινή ιδρώτα.

Επιδημιολογία

Η αποκρινής βρωμιδρωσία πιστεύεται ότι σχετίζεται με θετικό οικογενειακό ιστορικό υπεριδρωσίας σε ορισμένες εθνικές ομάδες, όπως είναι οι Ασιάτες. Η αποκρινής βρωμιδρωσία εμφανίζεται συνήθως μετά την εφηβεία και είναι πιο συχνή στους άνδρες παρά στις γυναίκες λόγω του ότι έχουν μεγαλύτερο αριθμό ενεργών αποκρινών αδένων.

Σε αντίθεση με την εκκρινή βρωμιδρωσία, η αποκρινής βρωμιδρωσία πιστεύεται ότι είναι πιο συχνή σε άτομα με σκουρόχρωμη επιδερμίδα. Επιδημιολογικές μελέτες, με βάση τις ιστολογικές ή παθολογικές τομές του δέρματος τους, έχουν δείξει ότι τα άτομα αφρικανικής καταγωγής έχουν μεγαλύτερους και πιο ενεργούς αποκρινείς αδένες.

Η εκκρινής βρωμιδρωσία εμφανίζεται σε άτομα όλων των φυλών.

Εκπαίδευση ασθενούς

Οι ασθενείς με βρωμιδρωσία θα πρέπει να ενθαρρύνονται ώστε να διατηρούν ένα σωστό επίπεδο υγιεινής με τη χρήση αντιβακτηριακών σαπουνιών και αποσμητικών σώματος. Επίσης, θα πρέπει να έχουν επίγνωση για την οσμή του σώματός τους που μπορεί να αναδύεται από τον στεγνό ιδρώτα στα ρούχα τους.

Ιστορικό

Η δυσάρεστη οσμή του σώματος, που εμφανίζουν οι ασθενείς που πάσχουν από βρωμιδρωσία, προέρχεται συνήθως από την περιοχή της μασχάλης. Ωστόσο, η βρωμιδρωσία μπορεί επίσης να εντοπίζεται στην περιγεννητική περιοχή ή στα πέλματα των ποδιών. Ο χαρακτήρας της οσμής μπορεί να είναι διαπεραστικός, ταγγός, μουχλιασμένος, ή όξινος.

Κλινική εικόνα

Η βρωμιδρωσία είναι μια μεταβολική και λειτουργική νόσος όχι απαραίτητα συνδεδεμένη με κάποια ανατομική ενόχληση. Ως εκ τούτου, τα αποτελέσματα της κλινικής εξέτασης των ασθενών με οσμή στις μασχάλες είναι συνήθως κοινότυπα. Το δέρμα φαίνεται φυσιολογικό, εκτός από τις περιπτώσεις που η κακοσμία συνδέεται με δερματικές παθήσεις όπως το ερύθρασμα ή η μασχαλιαία μυκητίαση, κατά την οποία κολλώδη συγκρίματα είναι ορατά στις τρίχες της πληγείσας περιοχής.

Αίτια

Η έκφραση “ιδρώνω εύκολα” αντικατοπτρίζει την υπερβολική έκκριση ιδρώτα είτε από τους αποκρινείς ή τους εκκρινείς αδένες, που γίνεται δύσοσμος από την βακτηριακή διάσπαση και είναι η κύρια αιτία της βρωμιδρωσίας.

Η ανεπαρκής υγιεινή και διάφορες ιατρικές ή δερματολογικές καταστάσεις που σχετίζονται με την υπεριδρωσία ή την υπερανάπτυξη των βακτηρίων μπορούν να συμβάλουν περαιτέρω στην ενίσχυση της βρωμιδρωσίας. Παραδείγματα περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

 • παχυσαρκία
 • σακχαρώδης διαβήτης
 • ερεθιστική δερματίτιδα
 • μασχαλιαία μυκητίαση
 • ερύθρασμα
 • αποικισμός με άλλα βακτήρια

Η εκκρινής βρωμιδρωσία, σπανίως, μπορεί να προκληθεί από διαταραχές του μεταβολισμού, κυρίως διαταραχές στο μεταβολισμό των αμινοξέων, το σύνδρομο ιδρωμένων ποδιών, το σύνδρομο οσμής γάτας και υπερμεθειονιναιμία.

Η κατανάλωση ορισμένων τροφίμων, φαρμάκων, ή τοξικών υλικών μπορεί να προκαλέσει εκκρινή βρωμιδρωσία. Παλαιότερα ιατρικά βιβλία αναφέρουν ότι οι δυσάρεστες οσμές του σώματος ήταν χαρακτηριστικά ασθενειών όπως η αρθρίτιδα, το σκορβούτο και ο τυφοειδής πυρετός.

 Διαγνωστικές εκτιμήσεις

 • Ηπατική ανεπάρκεια (ηπατική κακοσμία), η οποία έχει τη χαρακτηριστική οσμή του χαλασμένου αυγού στην αναπνοή και ουρική νεφρική ανεπάρκεια, η οποία συνδέεται με ουρική οσμή.
 • Σχιζοφρένεια, η οποία μπορεί να συνδέεται με μια χαρακτηριστική δυσάρεστη οσμή του σώματος.
 • Οσφρητικές παραισθήσεις, όπου η οσμή του σώματος του ασθενούς μπορεί να είναι ένδειξη νευρολογικής ασθένειας ή οργανικών εγκεφαλικών βλαβών.
 • Διαταραχή δυσμορφίας του σώματος.
 • Σύνδρομο οσμής ψαριού.
 • Σύνδρομο οσφρητικής αναφοράς, που χαρακτηρίζεται από εσφαλμένη πεποίθηση ύπαρξης δυσάρεστης οσμής του σώματος.

Εργαστηριακές μελέτες

Τυπικά, η οσφρητική αντίληψη του ιατρού είναι το μόνο κλινικό εργαλείο που απαιτείται για τη διάγνωση. Η χρωματογραφία ή φασματοσκοπία μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό των χημικών ουσιών που παράγουν οσμή. Ωστόσο, τα αποτελέσματα της χρωματογραφίας ή φασματοσκοπίας δεν βοηθούν στη διαφοροποίηση της κανονικής οσμής του σώματος από την οσμή που προκαλείται από την βρωμιδρωσία. Το τεστ ιωδίου-αμύλου μπορεί να αναδείξει τις περιοχές με υπερβολική εφίδρωση, αλλά δεν μπορεί να χαρακτηρίσει τη σχετική κακοσμία.

 Ιστολογικά ευρήματα

Τα αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με ιστολογικά ευρήματα σε ασθενείς με βρωμιδρωσία είναι αντικρουόμενα. Αν και κάποιες έρευνες δείχνουν ότι δεν φαίνονται ιστολογικές ανωμαλίες στο δέρμα ή στους αδένες των ασθενών με αποκρινή βρωμιδρωσία, κάποιες άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι ο αριθμός και το μέγεθος των αποκρινών αδένων αυξάνεται σε περιπτώσεις βρωμιδρωσίας. Το εύρημα αυτό υποδηλώνει αυξημένη αποκρινή εφίδρωση ως πιθανή αιτία της ενοχλητικής κατάστασης του “ιδρώνω εύκολα και μυρίζουν οι μασχάλες μου”.

βρωμιδρωσία-θεραπεία

Θεραπεία και διαχείριση του προβλήματος της οσμής μασχαλών

Αρκετές θεραπευτικές μέθοδοι είναι διαθέσιμες για την θεραπεία της δυσάρεστης οσμής μασχαλών. Από αυτές, μόνο η μη-επεμβατική μέθοδος miraDry έχει μόνιμα αποτελέσματα όπως και οι χειρουργικές επεμβάσεις, οι οποίες όμως σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο νοσηρότητας και υποτροπής. Όταν επιλέγεται μια μέθοδος θεραπείας, είναι σημαντικό να εξετάζονται οι επιπτώσεις και ο βαθμός επίδρασης στην ποιότητα ζωής του ασθενούς, καθώς και οι προσδοκίες του και οι στόχοι της θεραπείας.

 

 1. Μη-επεμβατική μασχαλιαία θεραπεία miraDry – μόνιμα αποτελέσματα

Η miraDry είναι η μοναδική μη-επεμβατική θεραπεία στον κόσμο, που αντιμετωπίζει δραστικά και οριστικά την μασχαλιαία υπεριδρωσία και βρωμιδρωσία. Η θεραπεία ολοκληρώνεται σε 1 μόνο συνεδρία, που διαρκεί περίπου 1 ώρα. Η διαδικασία είναι άνετη και τα αποτελέσματα είναι άμεσα ορατά και μόνιμα.

Η θεραπεία miraDry χρησιμοποιεί πολύ φιλική, την πλέον εξελιγμένη τεχνολογία μικροκυμάτων, που εφαρμόζεται σε διάφορους τομείς της ιατρικής τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, για την θεραπεία της μασχαλιαίας υπεριδρωσίας και βρωμιδρωσίας. Τα αμερικανικά Εργαστήρια Miramar Labs – δημιουργοί της συσκευής miraDry με την οποία πραγματοποιείται η θεραπεία – είναι τα πρώτα που αξιοποίησαν την ασφαλή αυτή τεχνολογία για την ταυτόχρονη αντιμετώπιση του ιδρώτα και της κακοσμίας στις μασχάλες και ως εκ τούτου έλαβαν την έγκριση της αυστηρής επιτροπής φαρμάκων και συσκευών του Αμερικανικού Οργανισμού FDA.

Ο τρόπος που εφαρμόζεται η τεχνολογία αυτή στην θεραπεία miraDry είναι απλός. Η ειδικά σχεδιασμένη συσκευή χειρός miraDry εφάπτεται της μασχάλης, ανασηκώνει ελαφρά το δέρμα και διοχετεύει ενέργεια στους ιδρωτοποιούς αδένες – αποκρινείς και εκκρινείς – σε μήκη κύματος, που εκπέμπονται ακριβώς ανάμεσα σε αυτά που χρησιμοποιούμε στις ασφαλείς ιατρικές συσκευές LASER και RF. Οι ιδρωτοποιοί αδένες στις μασχάλες εξαλείφονται, ενώ ταυτόχρονα, το δέρμα δροσίζεται από το cooling system της συσκευής για απόλυτη ασφάλεια.

Με μηδενικό έως ελάχιστο χρόνο αποθεραπείας, η miraDry θεωρείται κατάλληλη για ενήλικες άνω των 18 ετών αλλά και για ανηλίκους με την συγκατάθεση του κηδεμόνα τους.

 

MiraDry

 1. Υγιεινή και τοπική εφαρμογή αντιμικροβιακών παραγόντων – προσωρινά αποτελέσματα

Συντηρητικά μέτρα, τα οποία αποσκοπούν στη μείωση της βακτηριακής χλωρίδας και στη διατήρηση στεγνού περιβάλλοντος, περιλαμβάνουν βελτίωση της υγιεινής και τοπική θεραπεία. Μέτρα υγιεινής, όπως επαρκές πλύσιμο της μασχαλιαίας κοιλότητας, συχνή αλλαγή των ιδρωμένων ρούχων και η χρήση τοπικού αποσμητικού (η οποία καλύπτει την οσμή και μειώνει τα βακτήρια) είναι ευεργετικά σε περιπτώσεις αποκρινούς βρωμιδρωσίας. Το τακτικό ξύρισμα της μασχάλης εμποδίζει τη συσσώρευση του ιδρώτα και των βακτηριδίων στα στελέχη των τριχών.

Χρήση τοπικών αντιβιοτικών και αντισηπτικών σαπουνιών μπορεί να δώσει κλινικό όφελος από τον περιορισμό της αύξησης των βακτηριδίων που αποσυνθέτουν τις εκκρίσεις των αποκρινών αδένων, απελευθερώνοντας λιπαρά οξέα που έχουν περίεργη οσμή. Τα τοπικά αντιβιοτικά πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο όταν τα άλλα αντισηπτικά είναι αναποτελεσματικά επειδή ενισχύουν την βακτηριακή ανθεκτικότητα.

 1. Αντι-εφιδρωτικοί παράγοντες – προσωρινά αποτελέσματα

Αντιιδρωτικά σκευάσματα όπως το χλωριούχο αργίλιο, μπορεί να βελτιώσει την βρωμιδρωσία είτε αποκρινούς ή εκκρινούς τύπου, ιδιαίτερα εάν η υπεριδρωσία είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στην εμφάνισή της. Τα αντιιδρωτικά, σε αντίθεση με τα αποσμητικά, περιέχουν άλατα αλουμινίου, τα οποία αναστέλλουν την παραγωγή ιδρώτα.

Οι συντηρητικές μέθοδοι είναι ιδανικές για ήπιες περιπτώσεις. Ωστόσο, δεν προσφέρουν οριστική θεραπεία και τα αποτελέσματα μπορεί να είναι μη ικανοποιητικά, εάν η μείωση των οσμών είναι βραχύβια και ατελής. Συστηματικοί παράγοντες μειώνουν την εφίδρωση, αλλά η χρήση τους μπορεί να περιορίζεται από τις παρενέργειές τους.

 1. LASER και btx – προσωρινά αποτελέσματα

Για τους ασθενείς που επιθυμούν μία θεραπεία με αποτελέσματα που μπορεί να διαρκούν περισσότερο χρόνο, μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε λίγες μη-επεμβατικές μεθόδους, αν και τα σχετικά στοιχεία με αυτές τις μεθόδους είναι περιορισμένα. Η εφαρμογή Nd: YAG LASER (1064 nm) είναι αποτελεσματική στην μασχαλιαία βρωμιδρωσία. Πιο πρόσφατα, το Nd:. YAG LASER (1444-nm) έχει χρησιμοποιηθεί για την υποδερμική πήξη και την καταστροφή των αποκρινών αδένων, οδηγώντας στην αποτελεσματική διαχείριση της βρωμιδρωσίας. Ποσοστό άνω του 75% των ασθενών ανέφεραν ικανοποίηση με τη διαδικασία αυτή μέχρι και 6 μήνες μετά τη θεραπεία.

Η ανασταλτική δράση της αλλαντοτοξίνης Α (btx) στη μείωση της παραγωγής ιδρώτα από τους απενεργοποιημένους εκκρινείς ιδρωτοποιούς αδένες έχει επίσης εφαρμοστεί για την επιτυχή θεραπεία της μασχαλιαίας υπεριδρωσίας. Η επίδραση στην έκκριση ιδρώτα από τους μασχαλιαίους αποκρινείς αδένες είναι άγνωστη. Ωστόσο, έχει αναφερθεί ότι τοπικές ενέσεις btx μείωσαν την βρωμιδρωσία σε ένα μικρό δείγμα υγιών ατόμων και σε 1 περίπτωση βελτίωσαν την βουβωνική βρωμιδρωσία μετά τη θεραπεία.

 1. Επεμβατικές μέθοδοι – μόνιμα αποτελέσματα

Οι επεμβατικές μέθοδοι για τη μείωση του αριθμού των αποκρινών αδένων μειώνουν και την έκκριση αποκρινούς ιδρώτα και καθώς κάποιες ιστολογικές ενδείξεις δείχνουν ότι οι υπερδραστήριοι αποκρινείς αδένες συμβάλλουν στην βρωμιδρωσία, οι χειρουργικές τεχνικές μπορεί να είναι οι πλέον ικανοποιητικές μεθόδοι θεραπείας. Η επεμβατική θεραπεία βελτιώνει την μακροπρόθεσμη διαχείριση της βρωμιδρωσίας, αλλά σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο νοσηρότητας, συμπεριλαμβανομένων των ουλών, χειρουργικών επιπλοκών και τον κίνδυνο υποτροπής. Τα τελευταία χρόνια, έχουν αναπτυχθεί ελάχιστες νέες επεμβατικές τεχνικές με λιγότερη νοσηρότητα. Αυτές περιλαμβάνουν διαδικασίες με μικρότερες τομές, οι οποίες αφήνουν ανέπαφο το αγγειακό πλέγμα καθώς και τον επιφανειακό συνεκτικό ιστό και μπορεί να οδηγήσουν σε ικανοποιητικά αποτελέσματα με λιγότερες ανεπιθύμητες παρενέργειες.

 1. Χειρουργική αφαίρεση – μόνιμα αποτελέσματα

Ένα πλήθος χειρουργικών μεθόδων έχουν αναφερθεί μέχρι σήμερα, οι οποίες μπορούν να ταξινομηθούν στους ακόλουθους 3 κλασικούς τύπους:

 • Αφαίρεση υποδόριου κυτταρικού ιστού χωρίς αφαίρεση δέρματος: σε ορισμένες περιπτώσεις, εκτός από τους αποκρινείς αδένες αφαιρείται και ο μασχαλιαίος επιφανειακός συνεκτικός ιστός, με καλά αποτελέσματα. Σε ελάχιστα επεμβατικές διαδικασίες, ο ιστός αυτός παραμένει άθικτος. Μια νέα τεχνική που χρησιμοποιείται, με την παράλληλη αφαίρεση των αποκρινών αδένων, είναι η υποδόρια απόξεση σε συνδυασμό με την αφαίρεση του λίπους ώστε να δημιουργείται μια λεία επιφάνεια στη μασχάλη.
 • Εξ’ ολοκλήρου αφαίρεση του δέρματος και του υποδόριου κυτταρικού ιστού.
 • Εξ’ ολοκλήρου αφαίρεση του δέρματος και του υποδόριου κυτταρικού ιστού, με παράλληλη αφαίρεση υποδόριου κυτταρικού ιστού σε παρακείμενη περιοχή: αυτή η μέθοδος εκτελείται συχνά με τη χρήση μιας τεχνικής απόξεσης στον υποδόριο ιστό.

Ανάλογα με το βάθος της χειρουργικής επέμβασης, μπορεί να παρατηρηθεί ενεργοποίηση της λειτουργίας του αδένα μετά από κάποια χρόνια. Επίσης, η αφαίρεση του υποδόριου ιστού έχει συνδυαστεί με εφαρμογή LASER διοξειδίου του άνθρακα για την εξάχνωση των κατάλοιπων αποκρινών αδένων.

 1. Επιφανειακή λιποαναρροφητική απόξεση – μόνιμα αποτελέσματα

Η τεχνική της επιφανειακής λιποαναρροφητικής απόξεσης είναι μια διαδικασία για ασθενείς χωρίς νοσηλεία, που έχει το πλεονέκτημα ότι είναι λιγότερο τραυματική από την ανοικτή χειρουργική επέμβαση. Μικρές τομές γίνονται στην μασχάλη και εισάγεται μία συσκευή αναρρόφησης που αφαιρεί τον υποδόριο ιστό. Αυτή η διαδικασία προσφέρει μικρότερη τομή, χαμηλότερα ποσοστά επιπλοκών και ελάχιστη μετεγχειρητική φροντίδα. Ωστόσο, το ποσοστό υποτροπής είναι υψηλότερο από μεθόδους ανοικτής χειρουργικής επέμβασης, οδηγώντας σε μειωμένη ικανοποίηση του ασθενή. Μία παρόμοια διαδικασία με υπερήχους με τη βοήθεια αναρρόφησης, υγροποιεί το λίπος και τους ιδρωτοποιούς αδένες. Η τεχνική αυτή παρουσιάζει ποσοστά υποτροπής χαμηλότερα από εκείνα των παραδοσιακών επιφανειακών λιποαναρροφητικών αποξέσεων και έχει ως αποτέλεσμα παρόμοιες μικρές ουλές.

Η άνω θωρακική συμπαθεκτομή εφαρμόζεται, επίσης, για την θεραπεία της μασχαλιαίας βρωμιδρωσίας όπως και για την παλαμιαία υπεριδρωσία.

Διατροφή

Η παράλειψη ορισμένων τροφών μπορεί να έχει αξία, όταν βοηθά στο να απομονωθούν ή να ταυτοποιηθούν οι παράγοντες που συμβάλλουν στην βρωμιδρωσία. Συνήθεις ύποπτοι είναι το κάρυ, τα κρεμμύδια, το σκόρδο και το αλκοόλ.

Φαρμακευτική αγωγή

Οι στόχοι της φαρμακευτικής αγωγής είναι η μείωση της νοσηρότητας και η πρόληψη επιπλοκών.